fredag 7 oktober 2016

Renovering av takkupan

Här nedan syns det färdiga resultatet av renoveringen av takkupan. Men det startade långt tidigare.
 
 
För ett år sedan upptäckte jag att det läckte in vatten i taket vid fönstret. Jag kontaktade då ett plåtslageri som var måttligt intresserad och gav mig ett pris utan att titta på jobbet. Sen kom vintern och jag lät det bero till våren då jag kontaktade ett annat plåtslageri. Sunnersta Plåt i Undrom kom och tittade och gav mig ett kostnadsförslag som jag tog direkt. Tyvärr var jag tvungen att vänta ända in i augusti för att de var fullbokade med jobb.   
 
 
Men när det väl var dags så sattes en rejäl ställning upp så till och med jag vågade mig upp på taket.
Som tur var behövdes det bara bytas ut en planka. Så på ett par dagar så hade kupan ny papp och plåttak. För att jag skulle hinna med att borsta rost, skrapa färg, olja och måla så hyrde jag ställningen ett par dagar extra.
 

Jag satte mig på taket och njöt av den fina utsikten och det fina plåttaket.Tur man hade en stadig ställning annars hade jag inte vågat mig upp!
 


När jag borstat bort rosten målade jag med Ottosons Linoljefärg Järnmönja. Järnmönja är toppen för rostig plåt! Snygg rödfärg men alla detaljer på tegelhuset ska målas med Ottosons Bladgröna linoljefärg. Trädetaljerna skrapade jag och oljade in med halvolja. Sedan blev det tre lager med det Bladgröna.
Fönsterbågarna var så illa åtgångna att jag tog ner dem. Det tog lite tid att fixa med dem så jag hade plast för gluggen i över två veckor.
 


Utsikt över nejden och min framtida trädgård som förnärvarande är full med stubbar.


 
Inget mer läckage!


Fönsterbågarna, kopplade med innanfönster tog jag in i ateljén. Ytterbågarna fick jag renovera från grunden. Innerfönsterna räckte det med att skrapa bort lite lösfärg och måla med vit linoljefärg.


Nykittade och målade! Väntar på att de ska torka så att jag kan sätta dem på plats.
 


 
Att stå på fönsterbläcket utan ställning utanför kräver en rejäl säkerhetssele. Och ett par extra händer. Tack Rolf!
 


2 kommentarer:

  1. Tittade på huset när jag åkte till Ö-vik.Blev glad att någon hade börjat lägga ner arbete på den.Syntes tydligt från vägen.Hoppas det går att bo där på vintern pga kylan.Å sen vet jag att du har BRA grannar. MVH Bo Stavbom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Målet är att jag ska bo där även på vintern, så jag hoppas jag slipper frysa allt för mycket :-)Och jag håller med dig, grannarna är Toppen!

      Radera